Elisa Iso-ahola-Ihamäki osallistui Ovet-valmennukseen, vaikka toivoo omaishoitajuuden olevan vielä kaukana tulevaisuudessa – ”Halusin tietää lisää nyt, jotta olen valmis sitten, kun omaishoitajuus tulee kohdalleni.”

Rovaniemeläisen Elisa Iso-ahola-Ihamäen puolisolla todettiin muistisairaus viitisen vuotta sitten. Sairauteen ja sen hoitoon liittyvät asiat olivat lähihoitajanakin työskennelleelle Elisalle ennestään tuttuja, mutta Napapiirin Omaishoitajien järjestämän Ovet-valmennuksen kautta löytyi vertaistukea ja aimo annos uutta tietoa omaishoitajille suunnatuista palveluista.

Viitisentoista vuotta sitten Saarijärveltä lähtöisin oleva Elisa Iso-ahola-Ihamäki, 67, oli viettänyt yli kaksikymmentä vuotta Torniossa, saanut siellä asuessaan kolme lasta, eronnut heidän isästään ja viettänyt jo seitsemisen vuotta ilman kumppania, kun hän tapasi rovaniemeläisen Markku Ihamäen. Uuden kumppanin myötä moni muukin asia arjessa muuttui.

– Hain täältä Rovaniemeltä työpaikkaa ja seuraavana syksynä muutin Markun luo. Markun omat pojat olivat vielä ala-asteella, joten meitä oli silloin aika monta siinä uusioperheessä. Nyt me ollaan oltu viisitoista vuotta yhdessä, joista kymmenen naimisissa, Elisa kertoo.

Pariskunnan lapset lähtivät kukin aikanaan omilleen ja nyt Elisan kuopuskin on jo kohta nelikymppinen. Viitisen vuotta sitten Markulla diagnosoitiin Alzheimerin tauti.

– Jo sitä aiemmin huomasimme, että Markun lähimuistiin oli tullut muutoksia. Tietenkin hän siinä sitten ymmärsi, että kun hänen omat vanhempansa olivat menehtyneet perinnöllisiin muistisairauksiin, eivät omatkaan geenit olisi ehkä kovin rapoisat. Ja niinhän se Alzheimer-diagnoosi sitten tuli.

 

Hiljalleen kohti uudenlaista arkea

Elisa Iso-ahola-Ihamäen puolison muistisairaus osoittautui onneksi hitaasti eteneväksi ja lääkityskin on tehonnut.

– Markku pystyi olemaan eläkeikään asti töissä ja ajaa edelleenkin autoa. Ei ole vielä sellaista hommaa eteen tullut, mistä hän ei yksin selviäisi. Hyvin tarkalla silmällä seurataan tilannetta tietysti. Uusin muistitestin tulos oli jopa vähän parempi kuin edellinen, vaikka tokihan mielialakin vaikuttaa tuloksiin.

Odotettavissa on, että omaishoitajan tehtävät tulevat Elisalle vähitellen eteen. Asiasta on keskusteltu ja valmistautumistakin on jo tehty monin eri tavoin.

– Geriatrin kehotuksesta olemme tehneet edunvalvontavaltuutukset ja peräti testamentinkin. Paperiasiat on nyt hoidettu ja niitä meidän ei tarvitse enää miettiä.

 

Ovet-valmennuksesta neuvoja, ohjausta ja vertaistukea

Tiedon muistisairaan läheisille suunnatusta Ovet-valmennuksesta Elisa Iso-ahola-Ihamäki huomasi Uusi Rovaniemi -lehdestä.

– Meillä luetaan paikallislehti aika tarkkaan. Käydään monesti läpi, että olisiko siellä jotain meille mielenkiintoista tarjolla. Ovet-valmennuksen kohdalla sanoin heti Markulle, että tuo on semmonen, minkä haluan käydä.

Napapiirin Omaishoitajien järjestämä Ovet-valmennus on kehitetty omaishoitajuuden varhaiseen vaiheeseen, joten ilmoitus tuli vastaan juuri sopivalla hetkellä. Työurallaan lähihoitajanakin toiminut Elisa odotti, että hoivatyöhön ja avustamiseen liittyvät asiat valmennuksessa olisivat entuudestaan tuttuja, mutta omaishoitajuuteen liittyviä kysymyksiä hänellä oli paljon.

– Halusin tietää lisää nyt, jotta olen valmis sitten, kun omaishoitajuus tulee minun kohdalleni. Mitkä ovat mahdollisuuteni saada apua ja tukea? Mistä ja millaista virikettä voin saada puolisolle?

Sekin kävi Elisan mielessä, että kun lähes kaikki heidän lapsensa asuvat aika kaukana, löytyisikö vapaaehtoisiin tutustumalla lisää kylässä kävijöitä.

 

Kokemuskouluttajan puheenvuoro jäi mieleen

Ovet-valmennuksen sisältö saa Elisa Iso-ahola-Ihamäeltä lämpimät kehut.

– Tämähän oli oikein tietopaketti! Tosi paljon tuli uutta tietoa erityisesti omaishoitajan palveluista. Taukopirtti-toiminnasta en ollut tiennyt ennestään mitään enkä siitä, että sitten kun emme voi enää yhdessä kulkea, niin tarvittaessa kaksi yhdistyksen vapaaehtoista voi tulla kotiin paikkaamaan minua siksi aikaa, että käyn hoitamassa asioita.

Elisa toivoo, että se tilanne on vielä kaukana edessä, mutta hänen mielestään on tärkeää tietää palveluista jo ennalta.

– Siitä hyötyy molemmat, kun omaishoitaja pysyy virkeänä. Napapiirin Omaishoitajien yhdistys tarjoaa virkistäviä tapahtumia, joissa voi saada uusia ystäviäkin. Kaikki tilanteet ovat tietysti erilaisia, eikä niitä voi verrata keskenään, mutta vertaistuki on äärettömän tärkeää.

Ovet-valmennuksessa Elisa sai seurata, minkälaisin eväin toiset osallistujat olivat omaishoitajatilanteissaan toimineet.

– Minusta näytti, että heille tuli valmennuksen myötä rohkeutta ottaa palveluita vastaan, mikä on erittäin hyvä asia. Eihän sitä omaa jaksamistaan tarvitse aina ihan pohjalle saakka katsoa. Kokemuskouluttajan puheenvuoro valmennuksessa oli aivan mahtava tähänkin liittyen!

Valmennuksen ajaksi osallistujat voivat tuoda tukea tarvitsevan läheisensä Taukopirtille, missä yhdistyksen vapaaehtoiset järjestävät heille mukavaa ohjelmaa.

– Olikin hyvä, että valmennusta oli useamman kerran. Omaiset ehtivät vähän tottua siihen, että omaishoitaja on muualla vähän aikaa.

 

Valmennus sopii kaikille, jotka auttavat läheistään

Ovet-valmennukseen osallistuminen sai Elisan ajattelemaan tulevaisuuttaan uudessa valossa.

– Minun tyttäreni asuu puolentoista kilometrin päässä meistä. Hän käy meillä monesti kylässä koirineen ja jos Markku on ollut yksin kotona, hän on saattanut käydä katsomassa, että kaikki on kunnossa – lääkkeet tulee otettua ja ruoka syötyä. Valmennuksessa selvisi, että siinä vaiheessa, kun omaishoitosopimus on tehty, hänkin voi saada työstään korvauksen.

Valmennus saikin Elisan havahtumaan, miten yleistä on, ettei omaishoitaja tunnista rooliaan.

– Minun veljeni esimerkiksi autteli naapurin emäntää ensin silloin tällöin ja sitten lopulta monta kertaa päivässä. Kun ei ajatella, että se auttamistyö on omaishoitajatehtäviä, ei myöskään hoksata hakea siihen tukea, hän harmittelee.

Ovet-valmennukset sopivat Elisan mukaan kaikille, jotka auttavat ketä tahansa läheistään – vaikka naapuria. Osallistuminen ei edellytä omaishoitosopimusta.

– Kaikkien pitäisi tietää, että omaishoitajan ei tarvitse väsyä. Erilaisista palveluista saa valmennuksessa kattavasti tietoa ja siellähän voi saada uusia ystäviäkin, Elisa kannustaa.

Hän tietää nyt myös itse, että on milloin tahansa tervetullut käymään Napapiirin Omaishoitajien tiloissa Rovaniemen pienteollisuustalon, Piekkarin, neljännessä kerroksessa.

– Jos alkaa omat ympyrät tympäisemään, niin voin käydä tutustumassa vapaaehtoisiin Taukopirtillä.

Myös tänä keväänä Rovaniemellä järjestetään MuistiOvet-valmennus muistisairauteen sairastuneen läheiselle. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa: https://bit.ly/Roiovet24 tai soittamalla 040 1475031 / Hanna Satta.

Siirry sisältöön