Omaishoitotilanne tulee perheeseen usein yllättäen tai huomaamattomasti. Rooliaan omaishoitajana ei välttämättä tunnista, eikä monikaan huomaa alkuun kaivata itselleen tukea. Napapiirin Omaishoitajat ry tarjoaa syksylläkin Ovet-valmennuksia, jotka on suunnattu juuri tähän omaishoitajuuden varhaiseen vaiheeseen.

Omaishoitajat huolehtivat läheisistään usein vuorokauden ympäri, ja heidän riskinsä uupua on suuri. Lain mukaan omaishoitajilla on oikeus kolmeen vapaapäivään kuukaudessa, mutta Napapiirin Omaishoitajien ja Lapin Muistiyhdistyksen vuonna 2021 teettämään kyselyn mukaan he käyttivät vain 40–50 prosenttia vapaistaan.

– Läheistään auttavan oma hyvinvointi ja jaksaminen on äärimmäisen tärkeää, ja siihen tulisi kiinnittää huomiota, vaikka omaishoitosopimusta ei vielä olisi, sanoo jo lähes kaksikymmentä valmennusta omaishoitajille vuodesta 2015 lähtien vetänyt toiminnanjohtaja Katri Mustakangas Napapiirin Omaishoitajat ry:stä.

Omaishoitotilanne tulee Mustakankaan mukaan perheeseen usein yllättäen läheisen sairastuttua tai vammauduttua tai huomaamattomasti niin, että läheisen arjen toiminnoissa auttaminen alkaa viedä vähitellen enemmän aikaa.

– Ovet-valmennus on kehitetty juuri tähän omaishoitajuuden varhaiseen vaiheeseen ja toivommekin, että valmennukseen osallistuisi myös heitä, jotka eivät välttämättä vielä pidä itseään omaishoitajina. Valmennus avaa jo etukäteen ovia omaishoitajuuteen, omaishoitajan palveluihin, hoitotyöhön ja avustamiseen sekä omaishoitajan voimavaroihin. Valmennuksessa saa vertaistukea ja täsmätietoa osallistujien toiveiden mukaan.

100 % osallistujista suosittelee

Napapiirin Omaishoitajien Ovet-valmennuksista saama palaute puhuu puolestaan. Sataprosenttia osallistuneista suosittelisi valmennuksia muille omaishoitajille. Kun valmennuksen alussa yhdeksän prosenttia osallistuneista koki omat henkiset voimavaransa hyviksi tai kiitettäviksi, valmennuksen jälkeen 73 prosenttia kertoi pitävänsä parempaa huolta henkisestä jaksamisesta ja fyysisestä kunnosta.

– Paras anti on usein ollut se vertaistuki. Moni osallistuja on valmennuksessa päässyt ensimmäistä kertaa puhumaan luottamuksellisesti muiden omaishoitajien kanssa.

Osallistuminen on tehty helpoksi. Tukea tarvitsevan läheisen voi tuoda Taukopirtille, missä yhdistyksen vapaaehtoistoimijat järjestävät heille mukavaa ohjelmaa. Toiminnanjohtaja Katri Mustakankaan viesti uusille omaishoitajille onkin ytimekäs:

– Anna meidän pitää huolta sinusta! Olet lämpimästi tervetullut!

Järjestämme Ovet-valmennuksia syksyllä 2023 usealla paikkakunnalla ja etänä verkossa.

Mikä alla olevista valmennuksista sopisi parhaiten kalenteriisi? Ilmoittaudu heti osoitteessa bit.ly/ovet2023

HOX! Lista täydentyy kevään/kesän aikana!

Voit myös soittaa meille tai laittaa viestiä!
P. 040 849 5648 / toimisto TAI toimisto@napapiirinomaishoitajat.fi

ROVANIEMEN Ovet-valmennus kaikille läheisestään huolehtiville:
tiistaisin 5.9. / 12.9. / 19.9. / 26.9. klo 10–14 (ELOkolo, Pohjolankatu 10)

Ovet-valmennus ERITYISLASTEN VANHEMMILLE (koko Lappi):
Viikonloppu  6.-8.10.2023 (Luosto)

Ovet-valmennus VERKOSSA kaikille läheisestään huolehtiville (koko Lappi):
Keskiviikkoisin 1.11. / 8.11. / 15.11. / 22.11. ja 29.11. klo 17–19 (etänä verkossa)

Olet lämpimästi tervetullut!

Valmennuksen ajaksi voit tuoda tukea tarvitsevan, ikääntyneen läheisesi Taukopirtille, jossa vapaaehtoisemme järjestävät mukavaa ohjelmaa (ei koske verkkovalmennusta eikä erityislasten vanhempien viikonloppua)!

Siirry sisältöön