Pirkko Rouvinen, 75, palasi Rovaniemen Taukopirtille: ”halusin kokea itseni edelleen tarpeelliseksi”

Taukopirtti-nimellä kulkevaan kerhotoimintaan omaishoitaja voi tuoda hoidettavansa koulutettujen ja luotettavien vapaaehtoisten seuraan ja hyödyntää vapautuvan ajan haluamallaan tavalla. Pirkko Rouvinen vieraili Rovaniemen Taukopirtillä aiemmin puolisonsa kanssa ja palasi myöhemmin tarjoamaan tukea myös muille omaishoitajille. ”Ensimmäisen kerran kuulin Napapiirin Omaishoitajien toiminnasta puolenkymmentä vuotta sitten, kun kävimme Riston kanssa muistihoitajan luona Piekkarilla”, puolisonsa omaishoitajana tuolloin toiminut Pirkko Rouvinen, 75, muistelee.

Napapiirin Omaishoitajien tilat sijaitsevat Rovaniemen pienteollisuustalon, Piekkarin, neljännessä kerroksessa. Yhdistys on järjestänyt tiloissa Taukopirtti-toimintaa omaishoitajien vapaahetkien tueksi ja hoidettavien virkistykseksi jo kymmenen vuotta. ”Aluksi pyrittiin Riston kanssa tulemaan kaupunkiin aina linja-autolla, niin siihen tuli vähän sitä kävelyä pysäkin ja Piekkarin välille. Myöhemmin tultiin omalla autolla.”

Taukopirtti-hetket Rouvinen hyödynsi asiointiin kaupungilla.

”Ei tarvinnut Ristoa ottaa siksi ajaksi autoon istumaan. Saatoin käydä rauhassa lenkkeilemässä ja syömässäkin jossain. Risto sai Taukopirtillä todella hyvän lounaan. Oli hyvä, kun ei tarvinnut sinä päivänä miettiä sitä päiväruokaa ja hintakin oli hyvin edullinen.

Tietoa, tukea ja virkistystä – hyvä kiertämään vapaaehtoisena

Kun Pirkko Rouvisen puoliso kuoli toissasyksynä, pikkuhiljaa mieli palasi takaisin Taukopirtille. ”Rupes tuntua siltä, että halusin kokea itseni tarpeelliseksi edelleen. Kysyin yhdistyksestä, että voisinko tulla vapaaehtoisten porukkaan mukaan”, kertoo Rouvinen.

Vapaaehtoisia on Rovaniemen Taukopirtillä lähes kolmekymmentä. Useat heistä ovat Rouvisen tapaan entisiä omaishoitajia, jotka haluavat nyt laittaa hyvän kiertämään. ”Hyvin iso osa vapaaehtoisista on entisiä tuttujani. Jollakin hoidettava on jo enkelinä jossain ja jollakin toisella esimerkiksi hoitolaitoksessa. Sehän on vääjäämättä niin, että kun sairaus etenee ja ikää tulee, Taukopirtillä asiakkaat vaihtuvat.”

Napapiirin Omaishoitajat ry järjestää vapaaehtoisille monipuolista koulutusta. ”Viimeksi olimme vapaaehtoisten porukalla Luostolla nyt tässä syksyllä. Siellä oli tärkeimpänä teemana ensiaputaitojen päivittäminen, eli tämmöstä ihan konkreettista koulutusta.”

Koulutusta on vapaaehtoisille ja omaishoitajille tarjolla myös verkossa.

”Sehän oli karmeaa se korona-aika, mutta kiitettävästi koulutusta on ollut tarjolla myös netin kautta. Santasportista on liikunnanohjaaja pitänyt liikuntaan liittyvää ohjelmaa ja Martat opettaneet ruuanvalmistusta etä- ja lähikurssina.” Tiedon ja vertaistuen ohella tärkeintä Taukopirtin toimin-nassa on Rouvisen mukaan se, että omaishoitajille voidaan tarjota omaa aikaa. Vapaaehtoiseksi voi alkaa kuka tahansa ja Rouvinen vakuuttaa, että toiminnassa pärjää ihan tavallisen ihmisen tiedoilla ja taidoilla. ”Onhan se kiva tietenkin, että joku osaa soittaa ja laulattaa ja jollakin on jumppaliikkeet hallussa, mutta mitään erityistaitoja ei tarvi olla. Viime lopussa minullekin oli omaishoitajana tärkeintä nähdä Risto ihmisten ympäröimänä, kun palasin asioiltani ja Taukopirtin väki pukkasi Ristoa pyörätuolissa vastaan.”

Siirry sisältöön