”Ilta ja yö meni mukavasti, nukuttiin hyvin, aamulla äiti oli jo kuudelta pirteä.”

Näin olin kirjoittanut kaupungin kotipalvelun hoitajille viestivihkoomme marraskuussa vuonna 1994, jolloin olin työssäkäyvä, tuolloin 84-vuotiaan äitini omaishoitaja. Perheeni ja kotihoidon avustamana selvittiin vuosia ennen kuin hoivakoti ja ikuisuus kutsui äitini vuonna 1997.

Aikaa kului aina vuoteen 2009, jolloin mieheni sairastui ja siitä lähtien olen ollut kotosalla ja hänen omaishoitajansa ja monenlaisia asioita ja kokemuksia on tähän matkaan mahtunut. Yhdistyksemme tarjoamia Taukopirtti -palveluja käytimme viikoittain usean vuoden ajan. Sieltä saimme hyvää ja piristävää palvelua ja vertaistukea niin hoidettavalleni kuin itselleni ja hoitajana sain myös muutaman tunnin huolettoman vapaan ihan omaan käyttööni.

Tätä elämän polkua pitkin myös minä tutustuin paremmin Napapiirin Omaishoitajien toimintaan, toisiin omaishoitajiin, työntekijöihin, vapaaehtoisiin ja johtokunnan jäseniimme. Ymmärsin ja tunsin, että näillä yhdistyksen ja sen parissa toimivilla henkilöillä on vilpitöntä hoivan ja auttamisen halua ja ilon tuottamista niin omaishoitajille kuin hoidettavillekin ja sen eteen he ovat valmiita oman osaavan työpanoksensa antamaan, vapaaehtoisista tietenkin kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Samalla he itse kokevat ja tuntevat hyvän olon ja tekemisen tunteita voidessaan auttaa ja välittää toisista ihmisistä. Se on meillä kaikilla yksi tärkeimmistä sisimmässämme sykkivistä inhimillisyyden perusarvoista.

Näiden omien kokemusteni kautta haluan rohkaista Teitä kaikkia käyttämään ja kokeilemaan yhdistyksemme tuottamia palveluita ja suomaan itsellenne ja hoidettavalle piristystä ja vaihtelua arkeen. Keskustelut samoja kokemuksia omaavien henkilöiden kanssa auttavat aina ymmärtämään, ettet ole asioidesi kanssa yksin. Yhteiset jutustelut ja tapaamiset voimaannuttavat ja rohkaisevat meitä ja auttavat eri tilanteissa toimimiseen. Tulokseksi voi tulla oikein hyvä mieli kuten meilläkin kävi, kun erään retkelle osallistumisemme jälkeen mieheni totesi: ”Mitenkäs minä nyt näin pirteä olen.”

Teille kaikille monenlaisia myönteisiä yhteisiä kokemuksia ja jaksamista, varsinkin tänä erikoisena korona-aikana.

Hely Kilpamäen kuva

Lämpöisin ajatuksin,

Hely Kilpamäki
Puheenjohtaja,
Napapiirin Omaishoitajat ry

Siirry sisältöön