Olemme vaimoni kanssa olleet yhdessä 53 vuotta. Yhdeksän vuotta sitten vaimollani todettiin Alzheimerin tauti ja suhteemme alkoi muuttua myös hoitosuhteeksi. Nyt uusi alkanut suhde on kestänyt virallisena suhteena noin kolme vuotta ja tilanne on edennyt siten, että hoidon tarve vaimollani on ympärivuorokautinen. Omaa aikaa ei paljonkaan jää. Tällöin kaikki apu todella tulee tarpeeseen.

OmaisOiva-toiminnasta saatava tuki on erittäin suurena apuna arjessamme. Toiminta voidaan jakaa meidän osalta neljään eri ryhmään: Viikoittaiseen Taukopirtin Kerhotoimintaan, kotiin saatavaan vapaaehtoisten apuun eli Taukopirtin Kotitoimintaan, koulutukseen sekä erittäin tärkeään vertaisryhmätoimintaan muiden samaa kokevien kanssa.

Kerhopäivä on aina erittäin virkistävä päivä kävijälleen. Vaimoni otetaan vastaan erittäin ystävällisesti ja päivä saa tällä tavoin mukavan alun. Päivän aikana järjestetty aktiviteetti on todella tärkeää. Huomaan vielä kotiintulon jälkeenkin, että vaimoni on paljon pirteämpi. Kotona ei jaksa järjestää mitään piristävää, vaan aika menee pakollisissa kuvioissa. Vapaa on myös arvokasta aikaa hoitajalle; sen voi käyttää asioiden hoitamiseen tai vaikkapa rentoutumiseen.

Kotitoiminta vastaa myös usein todella tärkeään vapaan tarpeeseen. Kotiin tulevat vapaaehtoiset ovat tehtävään erittäin sopivia ja luotettavia. Heillä on intoa järjestää piristävää toimintaa käyntinsä ajaksi ja heidän seuraansa voi omaisensa uskoa.

Vertaisryhmät ovat mukavia tapaamishetkiä vertaisten kanssa. Huomaa, että on muitakin samassa tilanteessa olevia ja se auttaa jaksamaan. Itse olen aktiivinen Äijäryhmässä, joka on miesomaishoitajien vertaisryhmä. Yhdessä jaksaa paremmin!

Taukopirtti-toiminta täydentää hyvin muuta yhteiskunnan tukiverkostoa. Toivottavasti toiminta saa jatkossakin riittävän taloudellisen tuen, jotta sitä voidaan jatkaa ja kehittää edelleen.

Näillä ajatuksilla eteenpäin.

 

Tapani Määtän kuva.

Tapani Määttä
Omaishoitaja
Äijäryhmän vertaisohjaaja

Siirry sisältöön