Alkutalven tervehdys Rovaniemeltä!
Syksyn aikana on ollut paljon tapahtumia. Ilahduttavaa on, että olemme saaneet mukaan niin uusia omaishoitoperheitä kuin uusia vapaaehtoisiakin. Kaikista teistä – uusista ja vanhoista – olemme kiitollisia! Lämpimästi tervetuloa!

Tiesithän, että toimimme omaishoitajien edunvalvontajärjestönä. Keskeinen tehtävämme on jäsenten edunvalvonta, jotta arki sujuisi ja kotona olisi mahdollisimman hyvä olla. Ollaan yhteyksissä!

Katri, Tiina, Meeri ja Emilia

Tämän uutiskirjeen sisältö:
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko
Kylpylälippuja omaishoitoperheille
Yhdistyksen Sydänsiipi-villasukkia myynnissä
Helsingin sanomat etsii omaishoitajia kuvattavaksi
Jäsenyys
Tapahtumat verkossa
Tapahtumat alueittain

VALTAKUNNALLINEN OMAISHOITAJIEN VIIKKO
Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään 27.11.–3.12.2023. Viikon teemana on tänä vuonna Yhteisö tuo turvaa. Juhlaviikon aikana tuodaan esille, millaista turvaa ja hyvää oloa omaishoitoyhteisö tuo omaishoitajille. Omaishoitajaliiton pääjuhlaa vietetään Seinäjoella keskiviikkona 29.11.2023 klo 13-16. Tilaisuutta on mahdollista seurata etänä. Myös yhdistyksen toimitiloihin Rovaniemelle Piekkarille (Pohjolankatu 2, 4. krs) voi tulla seuraamaan tilaisuutta etänä, tarjoamme osallistujille täytekakkukahvit.

KYLPYLÄLIPPUJA OMAISHOITOPERHEILLE
Yhdistyksellä on jaettavissa kylpylälippuja. Liput on lahjoittanut Doctordiscgolf sekä SantaSport. Tohtorin sanoin omaishoitajana oleminen ei ole helppoa työtä ja työt ovat joskus erittäin raskaita. Haluamme muistaa heitä tällä pienellä eleellä.

Liput on tarkoitettu omaishoitoperheille ja ne käyvät Rovaniemen SantaSportin kylpylään. Lippuja voi noutaa yhdistyksen toimitiloista Piekkarilta (Pohjolankatu 2, 4. krs). Tarvittaessa voimme myös postittaa lippuja. Huomioithan, että lippuja on reilu, mutta rajoitettu erä!

YHDISTYKSEN SYDÄNSIIPI-VILLASUKKIA MYYNNISSÄ
Tiesitkö, että voit ostaa toimistolta vapaaehtoisten neulomia villasukkia? Sukassa on sydänsiivet-kuvio, joka on myös yhdistyksen logossa. Sydänsiipien neulemallin on suunnitellut Tiina Hangasvaara. Sukkaparin hinta on 20 euroa. Tuotto menee lyhentämättömänä omaishoitoperheiden hyväksi tehtävään työhön. Tässäpä varsin oivallinen lahjaidea vaikkapa pukin konttiin!

Lisätiedot ja tilaukset:
toimisto@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 849 5648

HELSINGIN SANOMAT ETSII OMAISHOITAJIA KUVATTAVAKSI
Mitä omaishoitajan arki todellisuudessa on? Helsingin Sanomien palkittu kuvaaja Sami Kero etsii omaishoitajia kuvattavaksi. Tarkoituksena hänellä on tehdä Helsingin Sanomiin laaja kuvareportaasi, jossa hän seuraa kameran kanssa omaishoitajien arkea eri puolilla Suomea useamman kuukauden ajan. Kero haluaa näyttää, mitä kaikkea omaishoitajan arkeen kuuluu ja mitä se vaatii.
Mikäli juuri sinä omaishoitaja olisit kiinnostunut toimimaan kuvattavana, niin voit olla Sami Keroon yhteydessä: sami.kero@hs.fi

JÄSENYYS
Jäsenyys kannattaa!
Liity nyt jäseneksi, saat loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi (norm. 25 €/vuosi). Samalla osallistut 50 euron arvoisen S-ryhmän lahjakortin arvontaan. Jäseneksi voi liittyä kotisivuilla tai olemalla yhteydessä toimistoon.

Suosittele yhdistyksen jäsenyyttä ystäville ja tutuille! Mikäli toinen henkilö liittyy kauttasi jäseneksi, saat ilmaisen t-paidan.

TAPAHTUMAT VERKOSSA
Entäs sitten -etäluento: Omaishoidon muutostilanteet – luopumiseen liittyvät tunteet ja voimavarat to 23.11. klo 16.30-17.45, luennoitsijana Tuija Kotiranta, omaisyhteistyön päällikkö, Omaisena edelleen ry. Mietityttääkö lyhytaikaishoito? Onko läheisesi muuttanut tai siirtymässä kodin ulkopuoliseen hoivaan? Miten vahvistaa omaa hyvinvointia muutostilanteessa?

Etäluennon tavoitteena on tukea omaishoitoperheitä, omaisia ja läheisiä kohtaamaan erilaisia muutos- ja siirtymävaiheita (esim. lyhytaikaishoitojaksojen aloittaminen, hoitokotiin muutto) sekä rohkaista omaisyhteistyöhön erilaisissa hoidon ja hoivan ympäristöissä. Illan aikana pohditaan uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista, omaishoitajan muuttunutta roolia , hoitovastuusta luopumiseen liittyviä kysymyksiä sekä oman hyvin voinnin vahvistamista muutostilanteessa.

Liian halpaa hoivaa! -etäluento ti 28.11. klo 18-19.30. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa tietoa päättäjille ja muille asioista kiinnostuneille yhdistysten kohderyhmien ajankohtaisista tarpeista. Järjestetään yhteistyössä Lapin Muistiyhdisyksen kanssa.

Linkki luennolle julkaistaan yhdistysten nettisivuilla päivää ennen luentoa. Luentoa on mahdollista seurata myös yhdistysten toimitiloissa Rovaniemellä.

Lisätiedot: katri.mustakangas@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 0400 987 633

Omaishoitajaliiton hyvinvointiwebinaarit
Turvallisuus läheisissä ihmissuhteissa to 9.11. klo 17-18
Kuinka lakia luetaan to 16.11. klo 16-18
Luentoja on mahdollista tulla seuraamaan toimistolle Rovaniemelle (Piekkari, Pohjolankatu 2, 4. krs).

Lisätiedot: toimisto@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 849 5648

ITÄISEN LAPIN ALUE (Kemijärvi, Pelkosenniemi, Salla Savukoski)
Kemijärven Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä ti 14.11. klo 12.30-14.30 Kulttuurikeskus (Hietaniemenkatu 5).

Sallan Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä ti 7.11. ja 28.11. klo 12-14 Sallansuu (Sallantie 4).

Sallan Neuloosi -vertaisryhmä ti 14.11. klo 12-14 kirjaston mediatila (Postipolku 5).

Lisätiedot: tiina.rauhala@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 674 1144

POHJOISEN LAPIN ALUE (Ivalo, Sodankylä, Utsjoki)
Ivalon Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä to 29.11. klo 13-15 Osallisuuskeskus Ainola (Petsamontie 9)

Sodankylän Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä ti 14.11. ja 28.11. klo 12.30-14.30 Järjestökeskus Kitinen (Jäämerentie 19)

Sodankylän omaishoitajien kuntosalivuoro keskiviikkoisin klo 17.30-19.00 Hannuksenkartano (Kurunokantie 5)

Utsjoen Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä to 23.11. klo 12-14 Utsjoen seurakuntatalo (Tenontie 1)

Lisätiedot: emilia.hartikainen@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 170 3242

ROVANIEMEN SEUTU (Ranua, Rovaniemi, Pello)
Ranuan Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä to 2.11., 16.11. ja 30.11. klo 12-14 Toivolan koulu (Kirkkotie 22)

Ranuan hyvinvointi-iltapäivä ti 28.11. klo 13-16 Peura ry:n urheilutalo Peuransarvi (Sairaalatie 2). Ohjelmassa mm. hyvinvointiin liittyviä luentoja, yhdistysten esittelypisteitä, yhteislaulua sekä kahvitarjoilu. Järjestetään yhteistyössä eri yhdistysten sekä Ranuan kunnan kanssa.

Lisätiedot: meeri.linna@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 579 8551

Rovaniemen harrasteryhmä ke 15.11. klo 15-16.30 Keltakankaan liikuntahalli (Keltakangas 1), Boccian pelaamista.

Rovaniemen Omaiskahvila ke 22.11. klo 12-14 Piekkari, Potkurin Kipinä-sali (Pohjolankatu 2). Aiheena omaishoitajan jaksaminen ja voimavarat. Omaiskahvila on kaikille avoin ja maksuton kohtaamispaikka, johon voi tulla keskustelemaan ja saamaan tietoa kahvikupposen äärellä.

Rovaniemen Äijät-vertaisryhmä ti 28.11. klo 11.30-14 SantaSport Lapin Urheiluopisto (Hiihtomajantie 2). Uintia ja saunomista.

Rovaniemen Mimmit -vertaisryhmä ke 29.11. klo 12-14 SantaSport Lapin urheiluopisto (Hiihtomajantie 2). Ohjelmassa keilausta. Ilmoittautumiset maanantaihin mennessä.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: toimisto@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 040 849 5648

TUNTURI-LAPIN ALUE (Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio)
Kittilän Muisti- ja Omaiskahvila sekä vertaisryhmä to 9.11. klo 13-15 Soikkelin talo (Valtatie 2)

Kolarin tukituokio ti 21.11. klo 14-16 Palvelukodin takkahuone (Ruuttikatu 3)

Muonion Omais- ja muistiperheiden virkistysiltapäivä ti 7.11. klo 14-16 Kyläpirtti (Puthaanrannantie 15)

Lisätiedot: katri.mustakangas@napapiirinomaishoitajat.fi tai p. 0400 987 633

TAUKOPIRTTI – pieni tauko auttaa jaksamaan
KERHOTOIMINTA
Taukopirtin kerhotoiminta on tarkoitettu omaishoidettaville, yksin asuville tukea tarvitseville ikäihmisille sekä omaishoitajille. Kerhotoimintaa järjestetään IVALOSSA, KEMIJÄRVELLÄ, RANUALLA, ROVANIEMELLÄ, SALLASSA ja SODANKYLÄSSÄ.

KOTITOIMINTA
Omaishoitaja voi pyytää luotettavat, koulutetut vapaaehtoiset kotiin läheisensä seuraksi. Kotitoimintaa tarjotaan 2-4 tuntia/kerta, myös ilta-aikaan. Palvelu on maksutonta. Kotitoimintaa järjestetään ROVANIEMELLÄ ja SODANKYLÄSSÄ.

Siirry sisältöön